niedziela, 31 marca 2013

Mazurek

Mazurek to chyba pierwsze ciasto, które przychodzi mi na myśl o Wielkanocy. Chrupiące kruche ciasto w połączeniu z kajmakiem to coś, co uwielbiam. Tym razem w wersji trochę uproszczonej.

 

 Inspiracja


Na blachę 25 x 35 cm będziemy potrzebować:
    • 350 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
    • 100 g cukru pudru (lub ok. 150 g zwykłego cukru)
    • 200 g masła
    • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany (18 %) lub jogurtu naturalnego
    • 2 żółtka 
Ponadto:
    • puszka gotowej masy kajmakowej lub gotowanego mleka słodzonego
    • bakalie, polewa czekoladowa, wiórki kokosowe i co tylko chcemy do dekoracji
Zaczynamy:
  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, masło, śmietanę i żółtka i szybko zagniatamy.
  • Ciasto zawijamy w folię przezroczystą i odkładamy na 2 h do lodówki.
  • Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy do niej rozwałkowane - bądź nie, bo możemy równie dobrze ciasto rozgnieść palcami na blasze (możemy też uformować dowolny kształt mazurka), pamiętamy, by zrobić ciut wyższe krawędzie (wtedy możemy zrobić delikatny wzorek np. widelcem) lub układamy zwinięty wałeczek ciasta wokół.
  • Pieczemy w temperaturze 200 st. C przez ok. 20 min., pod koniec pieczenia mogą powstawać pęcherzyki powietrza, wtedy wystarczy je przebić.
  • Masę kajmakową możemy wyłożyć na jeszcze ciepłe ciasto bądź poczekać aż całkiem ostygnie.
  • Dekorujemy wg własnej fantazji.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz