piątek, 22 marca 2013

Chrupiące rogaliki

Te rogaliki właśnie przed chwilą zrobiłam po raz drugi (pierwszy był kilka dni temu), tym razem z podwójnej porcji... są przepyszne! Choć ich skład może dziwić, to już po pierwszym spróbowaniu wie się, że to nie był ostatni ugryziony rogalik :)




 Inspiracja

Do przygotowania 16 rogalików będziemy potrzebować:
    • 1,5 szklanki mąki (+ trochę, jeśli ciasto będzie wydawało nam się za lepkie)
    •  1 żółtko
    • 0,5 szklanki śmietany (a w zasadzie mały kubeczek, u mnie 12%)
    • 1-1,5 łyżki cukru
    • 1 opakowanie cukru wanilinowego
    • 75 g masła
    • 40 g smalcu (bez skwarków :))
    • 3,5 g opakowania suchych drożdży (0,5 opakowania)
A poza tym:

    •  roztrzepane białko z odrobiną mleka - do posmarowania rogalików
    • cukier - do posypania rogalików
    • powidła/dżem/marmolada - jako nadzienie
I do dzieła :)
  • Żółtko wybijamy do szklanki, dodajemy śmietanę (razem powinny stanowić ok. 0,5 szklanki), cukier i drożdże. Mieszamy.
  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier wanilinowy, masło i smalec. Siekamy.
  • Do miski dolewamy śmietanę z żółtkiem, cukrem i drożdżami. Zagniatamy na jednolite ciasto (można dosypać więcej mąki, jeśli ciasto za bardzo klei się do rąk).
  • Ciasto dzielimy na dwie części, z każdej formujemy kulę, zawijamy w folię przezroczystą i wkładamy na 0,5 h do lodówki.
  • Po wyjęciu z lodówki każdą z kul rozwałkowujemy na kształt koła, każde dzielimy na 8 trójkątów.
  • Z szerszej strony trójkąta kładziemy ok. 0,5 łyżeczki konfitury i zawijamy w kierunku węższego końca, formując rogalik.
  • Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Smarujemy je białkiem rozmąconym z mlekiem, po czym posypujemy cukrem.
  • Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz