
Inspiracja
Do przygotowania 16 rogalików będziemy potrzebować:
- 1,5 szklanki mąki (+ trochę, jeśli ciasto będzie wydawało nam się za lepkie)
- 1 żółtko
- 0,5 szklanki śmietany (a w zasadzie mały kubeczek, u mnie 12%)
- 1-1,5 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 75 g masła
- 40 g smalcu (bez skwarków :))
- 3,5 g opakowania suchych drożdży (0,5 opakowania)
- roztrzepane białko z odrobiną mleka - do posmarowania rogalików
- cukier - do posypania rogalików
- powidła/dżem/marmolada - jako nadzienie
- Żółtko wybijamy do szklanki, dodajemy śmietanę (razem powinny stanowić ok. 0,5 szklanki), cukier i drożdże. Mieszamy.
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier wanilinowy, masło i smalec. Siekamy.
- Do miski dolewamy śmietanę z żółtkiem, cukrem i drożdżami. Zagniatamy na jednolite ciasto (można dosypać więcej mąki, jeśli ciasto za bardzo klei się do rąk).
- Ciasto dzielimy na dwie części, z każdej formujemy kulę, zawijamy w folię przezroczystą i wkładamy na 0,5 h do lodówki.
- Po wyjęciu z lodówki każdą z kul rozwałkowujemy na kształt koła, każde dzielimy na 8 trójkątów.
- Z szerszej strony trójkąta kładziemy ok. 0,5 łyżeczki konfitury i zawijamy w kierunku węższego końca, formując rogalik.
- Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Smarujemy je białkiem rozmąconym z mlekiem, po czym posypujemy cukrem.
- Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz