niedziela, 31 marca 2013

Babka gotowana

Chyba moja ulubiona babka - gotowana. Tym razem w wersji wielkanocno-kurczaczkowej, aczkolwiek z białymi wiórkami kokosowymi (imitującymi śnieg, który towarzyszy nam w tym roku...).


Do przygotowania potrzebujemy:
    • 250 g margaryny lub masła
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 6 jajek
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżka octu
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • aromat waniliowy
Ponadto na polewę:
    • 8 łyżek cukru
    • 4 łyżki kakao
    • 4 łyżki mleka
    • 2 łyżki margaryny lub masła
Poza tym:
    • forma budyniowa
    • duży garnek
Zaczynamy:
  • Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, obie mąki i proszek do pieczenia, ocet i aromat.
  • Ubijamy pianę z białek i dodajemy do reszty składników, delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  • Formę budyniową smarujemy masłem (lub margaryną) i wylewamy do niej ciasto.
  • Formę z ciastem umieszczamy w garnku, garnek wypełniamy wodą na wysokość ciasta (forma nie będzie przykryta w całości wodą).
  • Gotujemy 75 minut pod przykryciem.
  • Składniki na polewę podgrzewamy na wolnym ogniu, ciągle mieszając, do uzyskania jednolitej masy. Studzimy (bądź nie).
  • Po ugotowaniu formę budyniową odwracamy do góry dnem na talerz i delikatnie wyjmujemy babkę.
  • Po wystygnięciu babkę smarujemy polewą i dekorujemy na dowolny sposób.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz