
Inspiracja
Do przygotowania będziemy potrzebować:
- 1 jajko
- 50 g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 1 do 1,5 szklanki mąki
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta sody
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z 1 cytryny
- cukier puder do obtaczania i posypania ciasteczek
- Masło miksujemy z cukrem, dodajemy jajko, miksujemy.
- Wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz skórkę i sok z cytryny i zagniatamy na jednolite ciasto (zaczynamy od 1 szklanki mąki, ewentualnie dosypujemy więcej, jeśli ciasto jest zbyt lepkie i rzadkie).
- Ciasto odstawiamy na 0,5 h do lodówki.
- Z ciasta formujemy małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i obtaczamy je w cukrze pudrze.
- Pieczemy przez 12-15 minut w 180-190 st. C (uważamy, by nie przypiec ciasteczek za mocno).
- Po wyjęciu z piekarnika możemy posypać cukrem pudrem.
Natesia kusisz !!! Wyglądają super !!!!
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuń