piątek, 22 marca 2013

Ciasteczka cytrynowe

Ciasteczka robiłam jak na razie tylko raz, ale na pewno jeszcze kiedyś zagoszczą w moim piekarniku :) ...i na stole :)




Inspiracja

Do przygotowania będziemy potrzebować:
    • 1 jajko
    • 50 g masła
    • 0,5 szklanki cukru
    • 1 do 1,5 szklanki mąki
    • szczypta proszku do pieczenia
    • szczypta sody
    • szczypta soli
    • skórka otarta z 1 cytryny
    • sok z 1 cytryny
Dodatkowo:
    • cukier puder do obtaczania i posypania ciasteczek
Zaczynamy:
  • Masło miksujemy z cukrem, dodajemy jajko, miksujemy.
  • Wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz skórkę i sok z cytryny i zagniatamy na jednolite ciasto (zaczynamy od 1 szklanki mąki, ewentualnie dosypujemy więcej, jeśli ciasto jest zbyt lepkie i rzadkie).
  • Ciasto odstawiamy na 0,5 h do lodówki.
  • Z ciasta formujemy małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i obtaczamy je w cukrze pudrze.
  • Pieczemy przez 12-15 minut w 180-190 st. C (uważamy, by nie przypiec ciasteczek za mocno).
  • Po wyjęciu z piekarnika możemy posypać cukrem pudrem.
 

 

2 komentarze: