Do przygotowania potrzebujemy:
- 250 g margaryny lub masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
- 8 łyżek cukru
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki margaryny lub masła
- forma budyniowa
- duży garnek
- Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, obie mąki i proszek do pieczenia, ocet i aromat.
- Ubijamy pianę z białek i dodajemy do reszty składników, delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Formę budyniową smarujemy masłem (lub margaryną) i wylewamy do niej ciasto.
- Formę z ciastem umieszczamy w garnku, garnek wypełniamy wodą na wysokość ciasta (forma nie będzie przykryta w całości wodą).
- Gotujemy 75 minut pod przykryciem.
- Składniki na polewę podgrzewamy na wolnym ogniu, ciągle mieszając, do uzyskania jednolitej masy. Studzimy (bądź nie).
- Po ugotowaniu formę budyniową odwracamy do góry dnem na talerz i delikatnie wyjmujemy babkę.
- Po wystygnięciu babkę smarujemy polewą i dekorujemy na dowolny sposób.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz