niedziela, 14 kwietnia 2013

Naleśniki

Podobno danie najprostsze z prostych, receptura banalna - chociaż, w wielu wersjach i z coraz większą ilością modyfikacji. Dziś u mnie wersja na słodko.


Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
    • 2 szklanki mąki
    • 2 jajka
    • 1 szklanka mleka
    • 1 szklanka wody gazowanej
    • 0,25 szklanki cukru
    • szczypta soli
    • 1-2 łyżki oleju

Poza tym:
    • Nadzienie: twaróg, serek homogenizowany, dżem, krem czekoladowy,...
    • Śmietana lub jogurt do polania.

Do dzieła:
  • Wszystkie składniki mieszamy ze sobą (łyżką, mikserem, a najlepiej ubijaczką).
  • Patelnię rozgrzewamy.
  • Na środek patelni wylewamy porcję ciasta i rozprowadzamy je po całej powierzchni patelni, delikatnie nią obracając.
  • Gdy krawędzie naleśnika odchodzą od patelni, przewracamy naleśnik na drugą stronę (drewnianą łopatką - lub podrzucamy :P).
  • Nie martwimy się, gdy pierwszy naleśnik nam nie wyjdzie - to złe dobrego początki :).
  • Smażymy, aż skończy nam się ciasto.
  •  Nakładamy nadzienie na naleśniki i zwijamy je w rulon (możemy zawinąć najpierw boki, by nadzienie nie wypływało) lub składamy w trójkąty.
  • Gotowe naleśniki możemy polać śmietanką lub jogurtem.